Güncel Haberler

En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır?

En uygun uçak bileti için erken rezervasyon mu yapılmalı, yoksa son dakika fırsatları mı kovalanmalı? Seyahat etmeyi sevenleri için, bu sorunun cevabı en uygun uçak bileti fiyatlarını yakalayabilmek adına çok önemli. Ne de olsa en çok seyahat bütçesini harcadığımız yelerden biri uçak bileti fiyatları.



Benim gibi sık sık yurtdışı seyahatine çıkanlar için uygun uçak bileti fiyatı yakalamak çok önemli, çünkü seyahat etmeyi seviyoruz ve bunun için bir servet ödemek istemiyoruz. Eğer ucuz uçak bileti bulmanın püf noktalarını bilirsek, seyahat maliyetlerimizi daha da ucuza getirebilmemiz mümkün. Bunun için öğrenmemiz ve uygulamasını alışkanlık haline getirmemiz gereken bilgiler var.

Uygun uçak bileti bulma yolları
En ucuz uçak biletini bulmak için en doğru rezervasyon zamanlarını analiz eden, çeşitli havayolu firmalarının yayınladıkları raporlar bu konuda bize biraz yol gösterebiliyor. Bu yüzden havayolu şirketlerinin veya karşılaştırmalı uçak bileti sunan firmaların e-posta listelerine kaydolmak iyi fikir. Bu şekilde güncel kampanyaları ilk önce duymak fırsatı doğuyor.

Erken satın alın
Uygun uçak bileti arama motoru olan Skyscanner’a göre en uygun fiyatlı uçak biletini bulmak için, tüm destinasyonlar göz önünde bulundurulduğunda, seyahatin ortalama 27 hafta öncesinden uçak bileti aramaya başlamamız gerekiyor. Tabi eğer seyahat zamanımıza karar verdiysek!

instagramdan takip edin @yoldaolmak

Özellikle yurt dışı uçak bileti için, yolcular, en düşük fiyatı bulabilmek için 12 gün boyunca takip ediyor. Bu 12 gün süresinde bile fiyatlar ortalama %5 değişebiliyor.

Ne yazık ki bizlerin erken rezervasyon kavramına henüz yeterince alışamadığımızdan, %57’miz geç rezervasyon yaparak en uygun fiyatları kaçırıyor. Önceliklerimizden birisi ne zaman tatile çıkacağımıza karar vermek olmalı. Buna ne kadar erken karar verirsek, havayolu firmalarının kampanyalarını değerlendirme şansımız o kadar yükselir. Artık çoğu havayolu firması 1 yıl kadar öncesinden normal fiyatın nerdeyse üçte birinden daha ucuz şekilde uçak bileti kampanyaları duyuruyor. Erken kapılan koltuklardan arta kalan boş koltuklar uçuşa yakın dönemde düzenlenen daha az indirimli kampanyalarla dolduruluyor.

Uçak bileti ne kadar önce almalı
Skyscanner ‘Rezervasyon İçin En Uygun Zaman’ raporuna göre, en uygun fiyatlı uçak biletleri, seyahat tarihinden 27 hafta önce, yani seyahatin 6-7 ay öncesinde bulunabiliyor. Ancak bu dönemde biletini alanların ortalama uçak bileti fiyatlarına göre %14,9 oranında kâr elde ettiğini unutmamalı. Bu tasarruf uzun mesafe uçuşlarında 250-300 TL gibi bir rakama denk geliyor.

Havayolları, 1 yıl önceden fiyatları sisteme girmeye başlıyor ve promosyon uygulanan ilk 5 veya 10 koltuk dışındaki biletleri yüksek fiyattan satıyor. Yurtdışı uçuşlarında ortalama 171 gün önce, fiyatlar en düşük seviye iniyor. Sonrasında ise hafif bir çıkış görülüyor. Son 1 ayda ise fiyatlarda neredeyse %40’a varan artışlar yaşanıyor. İç hatlarda daha hızlı karar alabildiğimiz için en ucuz bilet, seyahatin 57 gün öncesinden bulunabiliyor. Uçuştan 6 ay kadar öncesinde bilet alacaksanız bunu duyurulan kampanyalı biletler olmasına dikkat edin.

Son dakika ucuz uçak bileti bulma ise pek de bizim tatil davranışımıza uygun görünmüyor. Son dakika fırsatları daha çok 5 saat ve üzerindeki uzun mesafeli uçuşlar için geçerli. Seyahatten 1 hafta öncesinde genellikle uçak bileti fiyatları roket gibi yükseliyor. Rekabetin yüksek, havayolu firmasının çok olduğu ülkelerde bu bir fırsat, ama bizde bu fırsatları yakalamak çok zor görünüyor.

Örneğin İstanbul-Tayland uçuşları için seyahat tarihinden 15 hafta öncesinde bilet fiyatları daha yüksekken, en uygun fiyatı genellikle 5 hafta öncesinde bulmak mümkün. Diğer yandan böylesi uzun mesafeli uçuşlarda uçuş günü yaklaştığı ölçüde fiyatların son derece hareketli olabiliyor. Fiyatların hızla yükselebileceği de akılda tutulmalı. Bu bir kumar gibi görünüyor.

Dünyanın en büyük online seyahat sitelerinden Kayak.com verilerine göre ise, seyahatin 34 gün öncesinde; Expedia.com verilerine göre ise 3 ay öncesinde en iyi fiyatlar yakalanabiliyor. Gördüğünüz gibi bilgiler siteden siteye, ülkeye, uçulacak yurtiçi veya yurtdışı rotaya göre değişebiliyor. Burada kesin bir bilgiden söz etmek doğru olmaz. Kampanya dönemlerinde uçak bilet almak sık sık hatırlatacağım en önemli konu.

Uçak Bileti Ne Zaman Alınmalı?
Seyahat için düşük sezonlara odaklanın. Yaz uçuşları, yüksek sezon olması nedeniyle daha pahalı. Yine de yazın başlangıcı ve sonlarında daha uygun uçak bileti bulmak mümkün. Örneğin Haziran başı ve Ağustos’un son haftası dönemleri, tatil ayları olan Haziran sonu, Temmuz ve Ağustos başında göre daha uygun bilet satın alma zamanı. Bu yoğun ayların öncesi ve sonrasındaki Mayıs ve Eylül ayları ucuz bilet için daha uygun tabi.Skyscanner’in hazırladığı uçak bileti fiyatı analizleri raporuna göre, yılın tüm ayları baz alındığında, ucuz uçak bileti için en uygun zamanın Mayıs ayı olduğunu ortaya koymuş.

Hangi gün uçmalı?
Biz hep Çarşamba günleri en ucuz bilet bulunur diye biliyoruz. Son zamanlarda gelen, Airlines Reporting Corp’un 94 milyar Dolar değerinde 130 milyon uçak biletini analiz ettiği çalışmanın verilerine göre, haftanın en ucuz günü Pazar olarak öne çıkıyor. Bunu ikinci sırada Cumartesi takip ediyor ve Cumartesi günü fiyatlar Pazar gününe göre %1.6 artıyor. Üçüncü sırada da Çarşamba geliyor. Yani en ucuz uçak bileti Çarşamba günleri bulunur efsanesi yıkılmış gibi görünüyor. Pazartesi bilet fiyatları ise önceki en ucuz gün Pazar’a göre %16 daha yüksek. En pahalı gün ise Cuma günleri olduğu ortaya çıkıyor. Bunda haftasonu için yapılan seyahat planlarının büyük etkisi var.

Başka analizlerde ise Perşembe günleri gidiş Çarşamba günleri dönüş şekline alınan biletler, haftanın diğer günlerine göre %21 daha ucuz olduğu ortaya konmuştu. Çoğu havayolu firması Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri fiyatları 30$-50$ yükseltiyor. Mümkünse eğer uçuşları hafta içi gidiş ve dönüş şeklinde ayarlamalı.

Ben yine burada gidilecek rotanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Örneğin sıkça talep gören bir haftasonu tatil rotasına, Pazar günü uygun fiyatlı gidiş bileti bulmak daha kolay bence. Zira herkes bu tatil yerinden dönerken uçağın boş dönmemesi için koltuk fiyatlarının daha da aşağı düşmesi gerekir.

Gidilecek yerde 1 haftadan az planlanan tatile uygun uçak bileti fiyatları daha yüksek. Gidiş dönüş alınan biletlerde, tatil yerinde en az 1 Cumartesi konaklaması kesinlikle tavsiye ediliyor.

Her ülke için farklı zamanlar
Skyscanner’ın Rezervasyon İçin En Uygun Zaman raporunda, en uygun seyahat zamanlamaları ülke bazında da araştırılıyor. Araştırmaya göre Almanya ve ABD’ye gitmek için en uygun ay olan Şubat’ta uçan seyahatseverler, Almanya için yaklaşık 243 TL, ABD içinse yaklaşık 776 TL tasarruf edebiliyor. İspanya’ya ise Ocak ayında uçanlar, Ağustos’a kıyasla yaklaşık 279 TL kar ediyor.

Tayland ve İngiltere’ye ise Türkiye’den Mayıs ayında seyahat edenler, en yoğun sezon olan Ağustos’a kıyasla 293 TL ile 322 TL arasında tasarruf edebiliyorlar. Her zaman önerdiğim şeyi burada yine hatırlatmak istiyorum. Tatil için uygun bilet nereye varsa oraya tatile gidin. Bir yeri kafaya takıp oraya gitmeye çalışmayın. Gitmek istediğiniz yere uygun bilet yakaladığınızda kaçırmayın.

Uygun hava limanı seçimi
Havayolu firması ve havalimanı seçimi fiyatlarda büyük değişimler yapabiliyor. Atatürk Havalimanından olan uçuşlar ile Sabiha Gökçen’den olan uçuşlar arasındaki fiyat farkının olmasının sebebi bu.Düşük fiyatla uçan havayolları bu havalimanlarını kullandığından, uyguladıkları bilet fiyatı ücretleri de daha düşük. Konfor düşkünü olmayanlar bu havayolları ile uçabilir.

Uygun fiyat için “Fiyat Alarmı”
Skyscanner ve ucakbileti.com.tr gibi hizmet bedeli almadan fiyat karşılaştıran siteleri kullanmak, geniş bir yelpazeden fiyat kıyaslama olanağı vererek, seyahatseverlerin en ucuz bileti bulmasına yardımcı oluyor. Ayrıca seyahat zamanından birkaç ay önce bilet fiyatlarını kontrol etmeye başlayarak fiyatlar düştüğünde satın almak büyük önem taşıyor.

Uygun fiyat zamanlaması ülkeye göre değişse de, uçak bileti takip siteleri sayesinde dilediğiniz uçak biletinin fiyatı düştüğü anda bundan hemen haberdar olmak mümkün. Havayolu şirketleri gelirlerini maksimize etmek için talep arttıkça bilet fiyatlarını yükseltiyor, satışlar düştüğünde ise hemen promosyonlara başlıyor. Promosyonları ve fiyat düşüşlerini yakalamak için de airfarewatchdog, Skyscanner, Farecompare gibi sitelerin fiyat alarmı seçeneklerini kullanmayı unutmayın.